Scholingaanbod op maat
We hebben afgelopen najaar een aantal slagen gemaakt op het gebied van professionalisering en langdurige zorg voor medewerkers. Vanuit onze visie werken we met vier pijlers die belangrijk zijn. Verbinding, duurzaamheid, dynamiek en geborgenheid. Om duurzaamheid en verbinding te waarborgen en ook te verbeteren zijn we gestart met een Ondernemingsraad en Bedrijf Opvang Team (BOT). Deze twee voegen in op de visie, ieder op hun eigen manier. Daarnaast zijn er collega’s die de training “Geef me de 5!” succesvol hebben afgerond. Er is een op maat gemaakt leiderschapsprogramma ontwikkeld voor de functie van de coördinerend begeleiders op beide locaties. Tevens heeft de locatie op de Stapel een introductiemaand gehad, waarbij veel verschillende aspecten van scholing, training en deskundigheidsbevordering hebben plaatsgevonden. De collega’s zijn meerdere dagen geschoold in de methodiek Triple-C. Ook zijn er individuele scholingen die medewerkers volgen om zich te specialiseren op een specifiek vakgebied.
We nemen contact op in deze blog, met diverse collega’s die vanuit functie maar ook vanuit eigen specialisatie hun ervaringen delen. Als eerst met Frank, wie een specialisatiewens heeft en deze aan het vervullen is. Ook spreken we met Mark, lid van het in 2022 opgestarte BOT-team en als laatste met Klaas, wie voorzitter is van de, in eind 2022, gestarte ondernemingsraad.
Aansluiten
Frank heeft zijn eigen verhaal op papier gezet voor ons. Hierover volgt later een uitgebreidere blog. Hieronder volgt een passage uit zijn mooie verhaal:
Frank heeft zijn eigen verhaal op papier gezet voor ons. Hierover volgt later een uitgebreidere blog. Hieronder volgt een passage uit zijn mooie verhaal:
“Ik vind het fijn dat ik mijn leergierigheid bij ’t Kastheel zo mag benutten. Het is een fijne stimulans om naast mijn werk te mogen hebben. Naast mijn persoonlijke wensen heeft de organisatie een link gedeeld naar een website met een heel groot aanbod aan cursussen die met het werkveld te maken hebben. Ik heb best wat ervaring in de zorg maar nog nooit voor een organisatie gewerkt die zo met je meedenkt en je zo stimuleert op dit gebied. Als ik naar mezelf kijk snap ik het ook wel want ontwikkeling geeft mij voldoening. Voldoening maakt mij een blij en gemotiveerd mens en zo ga je altijd met plezier naar je werk.”
Frank Willemsen
Bedrijfsopvangteam
Het Bedrijf Opvang Team is de eerste professionele collegiale opvang na een incident. Het werken met een doelgroep met moeilijk verstaanbaar gedrag, brengen heftige situaties met zich mee welke kunnen leiden tot uitval of verminderde inzetbaarheid van medewerkers die met klachten kampen als een burn-out of een posttraumatisch-stresssyndroom (volgens mij moet het “stoornis” zijn ipv syndroom. Klachten waar de meeste mensen niet binnen een paar dagen vanaf zijn. De mogelijkheid tot snel en gericht handelen van een BOT (Bedrijfsopvangteam) draagt veel bij aan het beperken van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid.
Door deze laagdrempelig in te bedden in de teams sluit het BOT goed aan op onze visie. Het is persoonlijker en collega’s kennen de situatie vaak. Waardoor het praten vaak laagdrempelig is. Daarnaast is het zorgen voor medewerkers op lange termijn een prioriteit als we praten over duurzaamheid en vooral gezonde duurzaamheid.
Mark, lid van het BOT, vertelt hierover;
’t Kastheel levert goede zorg aan bewoners en personeel. Een helpend stuk hierin voor personeel is de opkomst van het Bedrijfsopvangteam, oftewel het BOT. Het BOT wordt ingeschakeld wanneer er situaties op het werk voorkomen waarvan de impact op het personeelslid groot kan zijn. Het BOT voert gesprekken en houdt het personeel in de gaten. Het is mooi om hier deel van uit te mogen maken, om ook iets te mogen betekenen voor het personeel van ’t Kastheel.
Ondernemingsraad
De Ondernemingsraad is eind 2022 gestart met als doel medewerkers nog verder invloed te geven op hun werkplek. Vanuit onze visie is het passend dat medewerkers meedenken over organisatie brede plannen. Maar deze ook uit te voeren eventueel of te ontwikkelen. Deze manier van werken biedt een grote verbindingsfactor naar de medewerkers toe. En maakt direct een langdurige relatie gezonder.
We spreken met Klaas, voorzitter van de Ondernemingsraad;
Vanaf de opening van de Kattewaard is stichting Ela en na de naamsverandering in ‘t Kastheel continu bezig met haar missie, kwaliteit, professionalisme, oog voor het kleine en het grote, wie is wie en wat heeft iemand nodig, of dit nu bewoners zijn of begeleiding.
Nu zijn we acht jaar verder met aanzienlijk meer bewoners, begeleiding en woonlocaties.
Dit betekent iets voor de organisatie, namelijk: controle en inspraak voor de medewerkers. Om deze professionalisering vorm te geven heeft ‘t Kastheel sinds november 2022 een ondernemingsraad. Ook zullen wij in april dit jaar hier gerichte scholing gaan volgen om tot een nog completere ondernemingsraad te zijn. Hierin heeft de ondernemingsraad zijn eigen plannen kunnen maken en tevens de vrije hand mogen hebben in hoe wij het organiseren.
De ondernemingsraad bestaat uit 7 personen die de taken hebben verdeeld in de volgende pakketten:
– veiligheid, gezondheid, welzijn en milieu
– personeelszaken
– financiën en organisatie
– dagelijks bestuur
We kunnen lezen is het een jaar geweest met veel scholingsaanbod en specialisaties. Jaarlijks is dit maatwerk en wisselend. De dynamiek en de ontwikkeling van de teams en medewerkers individueel maken dat dit op maat is. Dit alles gaat samen naast een vast, terugkerend programma van BHV, weerbaarheids- en medicatietraining.