Bewoners en plezier blog

Hoe beleven bewoners plezier? In deze blog zoomen we in op plezier binnen Stichting Ela. Zo vertelt een collega over hoe een dienstenstructuur (rooster) aanvult op het plezier. En horen we van bewoner Pepijn hoe hij dit plezier nu ervaart op de Kattewaard. Ook in ons tevredenheidsonderzoek gaan we in op het thema plezier. Tot slot lezen we hoe een vader de verandering van zijn zoon ervoer; hoe hij meer plezier uitstraalde en weer echt lachte. 

 

Wanneer plezier beleefd wordt ontstaat kracht, hierdoor kan elk persoon boven zichzelf uitstijgen”

 

Wij creëren deze kracht bij bewoners doordat wij de aanwezigheid van de begeleider afstemmen op de wensen van de bewoner. Wat betekent dit nu in de praktijk? Wat gebeurt er op de Kattewaard (direct) met onze bewoners? Net zoals wij na het werken willen ontspannen, doen onze bewoners dit ook. Dit betekent dat een collega i

ndividuele tijd heeft voor een bewoner. Deze ruimte is gemaakt door een vroege dienst te verlengen. Na de dagbesteding gaan we met de bewoner iets leuk doen. Zodat hij net even meer aandacht krijgt en tijd heeft met zijn begeleider. Doordat de activiteit 1-op-1 is kan die

begeleider perfect en naadloos aansluiten bij de wensen van de bewoner. Collega begeleider Nick vertelt in onderstaand filmpje hoe hij dit ervaart: 

“Dit vind ik ervan”

Bewoners geven een 8,5 voor het leven bij Stichting Ela, in het

cliënttevredenheidsonderzoek! 

 

Tegenwoordig is het goed mogelijk om zaken te meten en langs  een lat van tevredenheid te leggen. Zo ook bij onze bewoners. Onze bewoners en ook de nieuwe bewoners geven aan dat ze meer nabijheid ervaren van iedereen die bij Stichting Ela werkt ten opzichte van wat zij gewend zijn. We starten dit jaar Dit vind ik ervan”. In vorige cliënttevredenheidsonderzoeken kwam er een 8,5 naar voren. De bewoners zijn zeer tevreden over de zorg die geboden wordt. Dit bevestigen ook de familieleden en vertegenwoordigers. Uiteraard zijn er ook nog wensen voor de toekomst en worden ongenoegen kenbaar gemaakt door de bewoners. Wij zijn hier blij mee, omdat ons dit de ruimte geeft voor ontwikkeling en perspectief. Pepijn vertelt hoe hij dit ervaart bij Stichting Ela: 

 

Bewoner Pepijn vertelt over zijn ervaring op de Kattewaard: 

 

We hebben lekker gewerkt is ons motto!

Zinvolle daginvulling 

 

Persoonsgerichte zorg is een van onze kenmerken. Wij hanteren individuele begeleidingsstijlen en methodieken voor elke cliënt. Dit ervaren bewoners en hun familie als zeer prettig. In de zinvolle daginvulling kijken we eveneens naar individuele wensen en mogelijkheden. Wij gaan in gesprek met bewoners en bekijken daarbij voortdurend alle mogelijkheden. Een aantal wensen en kunde kwamen hierbij naar boven van de cliënten. 

 

De bewoners introduceerde een gevarieerd aanbod: 

  • werken op het erf, 
  • hout kloven, 
  • houtbewerking, 
  • moestuin, 
  • dierverzorging, 
  • onderhoud aan schuren en beplanting.

 

Ook is er een winkel waar we lego verkopen, we helpen bij de jachthaven. Daarnaast ruimen we in de omgeving de natuur op. Tot slot variëren wij ook nog in de samenstelling van subgroepen, zodat bewoners niet altijd met dezelfde bewoners samenwerken. Dit vergroot de tolerantie naar elkaar en biedt variatie. Hierdoor zien we dat cliënten meer bij elkaar aansluiten en hierdoor ook meer plezier beleven aan hun daginvulling. “We hebben lekker gewerkt” luidt het motto. 

  

Vader van  bewoner Thijs aan het woord:

 

Uiteindelijk kwam Stichting Ela in beeld, waar Thijs vanaf het allereerste begin verblijft. En als ik dan nu zie hoe hij is veranderd: Hij lacht weer, is behulpzaam, heeft weer kwaliteit van leven. Gewoon een zoon zoals hij was zon 20 jaar geleden.” Onlangs kwam Thijs op de ouderavond binnen lopen met een pakketje onder zijn arm. Via gebruiktspeelgoed.nl had ik wat besteld van Lego. Hij kwam met zijn begeleider het pakketje bezorgen. Hij had geholpen met het uitzoeken, sorteren, inpakken en ook het bezorgen dus!” 

 

Inspirerend verhaal hé? Lees hier het hele interview:

http://tkastheel.nl/mensen-wonen/nieuws/ouder-aan-het-woord/ Weer een glimlach!

 

 

Kansen en mogelijkheden van de locatie

 

De locatie speelt op in zijn omgeving wat kansen en mogelijkheden biedt voor de bewoners. Begeleiding ondersteunt en neemt voortouw tot het onderzoeken van deze kansen. Denk hierbij aan dat we op een rustige plek wonen. Maar dat we niet op een afstand blijven van de maatschappij. Waar het kan wordt in alle facetten van het leven aangesloten op het normale leven midden in de maatschappij. 

 

 

 

Ik fiets ik fiets ik fiets

Tegen beste schuine wanden

Ik fiets ik fiets ik fiets

Ik fiets door het bos

Ik fiets  door wat mos 

Een mountainbike is mooi

Maar mijn fiets blijft het mooist!

Ik fiets ik fiets ik fiets

 

Vrije tijdsinvulling 

 

De vrije tijdsinvulling stemmen we af met de bewoners. Vanuit de persoonlijk begeleiders wordt er, in overleg met de bewoner en de verwanten, een aanbod gecreëerd dat aansluit bij de interesses en behoefte van de bewoner. Ook kijken we hierbij naar aankunnen, fysieke gesteldheid, energiepeil en leeftijd. In vaste diensten per week werken de bewoners aan zorgdoelen. Hier ondernemen we  individuele activiteiten samen met de cliënt. Ook deze sluiten passend aan bij de cliënt en eventueel andere cliënten. 

 

Volgende keer: plezier in je werk

 

In onze volgende blog bekijken we hoe medewerkers van Stichting Ela plezier ervaren in hun werk. Deze blog zal een inkijk geven waarom plezier zo belangrijk is. En hoe een begeleider samen met de bewoner een plezierige werkdag heeft.

Deel dit bericht

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *