Bewegen vergroot de kwaliteit van het leven van onze bewoners

Dat bewegen en meer bewegen gezond is, staat buiten kijf. Het bevordert uithoudingsvermogen, vergroot de kracht van spieren en gewrichten en wat bij onze doelgroep ook en misschien wel nog veel belangrijker is, is dat het een verbeterde nachtrust geeft en bewegen verlaagt stress en angst. Daarmee bevorderen we op lange termijn mentale en fysieke gezondheid. Wat direct en indirect bijdraagt aan een verbeterde kwaliteit van leven. Onze doelgroep heeft statistisch gezien een veel grotere kans op obesitas, en ontwikkelen daardoor meer diabetes, hart en vaatziekten. Door een lagere conditie wordt dit bemoeilijkt. Zodoende is het enorm belangrijk om regelmatig bewegen en inspannen erg belangrijk. 

Op onze beide locaties werken we, op maat en groepsgebonden, aan een passend aanbod en programma voor al onze bewoners. In samenwerking met de behandelaar, persoonlijk begeleiders en begeleiders met een passie voor welke vorm van bewegen dan ook. Met name het gedeelte waarbij een begeleider zijn passie of plezier van bewegen meeneemt naar de groep is essentieel blijkt. Hierdoor ontstaat een divers aanbod aan activiteiten. 

Zwemmen voor een betere conditie

Enkele voorbeelden hiervan zijn, een collega die buiten het werk ook mensen begeleid in fitness, doet dit nu ook met onze bewoners. Tot groot genoegen van iedereen. Daarnaast zijn er vaste sportmomenten op beide locaties. Waarbij sporten voor iedereen wordt aangeboden op vaste momenten. Hier worden dan allerlei sporten aangeboden van voetbal tot basketbal. 

Helemaal voor onze bewoners waar dit stukje waardering een enorme positieve impact heeft op zijn of haar welbevinden. 

Zo wordt er ook geregeld gefietst waarna moutainebiken is ontstaan. Enkele collega’s fietsen in hun vrije tijd ook. En combineren nu dit met bewoners. Ze nemen bewoners mee naar voor hun bekende plekken die zij kennen uit hun vrije tijd. En gebruiken hun kennis van de omgeving en het parcours om dit tot een succes te laten worden voor de bewoners. Zo is het fijn dat je weet welke prikkels er kunnen zijn of welk niveau een bepaalde route heeft. 

Zoals het mountainbiken gegroeid is, ontwikkelt zich nu bijvoorbeeld de paardensport ook. Een begeleider houdt van paarden en doet ook aan deze sport. Ze neemt regelmatig iemand mee die haar helpt bij de verzorging van deze dieren. Aan het echte paard rijden zijn ze nog niet 

Naast het bovenstaande wordt er regelmatig gezwommen, gefietst en gewandeld. Onze beide locaties zijn prachtig gelegen in enorm rijke natuurgebieden die veel ruimte en rust bieden. Ook is er tijdend dagbesteding veel aandacht voor meer en gezond bewegen. Zo gaan we op beide locaties vuil prikken op aangewezen plekken. Hierbij wandelen we heerlijk en nemen we het vuil wat we tegen komen in onze vuilniszakken mee terug. Alle complimenten die we krijgen van de omgeving zijn enorm fijn. Helemaal voor onze bewoners waar dit stukje waardering een enorme positieve impact heeft op zijn of haar welbevinden. 

Daarnaast is er ook ruimte voor bewoners om individuele activiteiten te doen die met beweging te maken. Een daarvan is boogschieten. Deze is meegekomen vanuit de beweging met een bewoner. Wie deze sport al van jongs af aan beoefent en met groot plezier doet. Toen hij bij ons kwam wonen was de enige eis, ik wil kunnen boogschieten op locatie. Dit is toen mogelijk gemaakt. Inmiddels wordt er met groot plezier op een veilige manier geschoten. 

Onze doelgroep heeft baat bij een op maat gemaakte activiteit, soms prikkelarm en overzichtelijke activiteit. Meebewegen op de beweging die de bewoner maakt vergroot de kans op slagen en een duurzame/blijvende sport of beweeg activiteit. 

In  een notendop: bewegen is gezond voor lichaam en geest. Onze doelgroep heeft baat bij een op maat gemaakte activiteit, soms prikkelarm en overzichtelijk Meebewegen  met de bewoner vergroot de kans op slagen en een blijvende sport- of beweegactiviteit. Daarnaast is de ervaring of het plezier  dat de medewerker meeneemt uit zijn privé leven op het gebied van sporten een springplank voor onze bewoners. 

Deel dit bericht

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *